Opiskelua koronan aikaan

Opiskelua koronan aikaan – Aatoksia opiskeluretriitistä Virtuaaliklubitalon Skypessä

Opiskeluretriitin Skype-tapaamisia on ollut kesätaukoa lukuun ottamatta säännöllisesti viime keväästä lähtien. Tapaamisiin on kokoontunut vaihteleva pieni porukka vaihtamaan kuulumisia etäopiskelun tyrskyistä ja tyvenistä. Ryhmän nimenä on Opiskeluretriitti, vaikka varsinaista retriittityöskentelyä meillä taisi olla vain kerran. Ryhmäläisten toiveesta keskityimme kuulumisiin, ja kokemusten vaihtoon. Etäopiskelu haastaa meidät kaikki, ja opiskeluarki voi tuntua (erään jäsenen sanoin) muhjulta Teams ja Zoom-luentoineen ja etäpalavereineen.

Tässäpä jäsenten mietteitä opiskeluretriitistä:

”Opiskeluretriitti on hyvä kanava käydä läpi omaa opiskelutilannetta ja purkaa opiskeluun liittyviä tunteita sekä vertaisten että ohjaajan kanssa. Sisältö jousti mukavasti osallistujien tarpeiden mukaan.”

– Jani

”Opiskeluretriitin Skype-tapaamiset ovat olleet mukava piristys arkeen etäopintojen ohelle. Siellä on voinut käydä puhumassa esimerkiksi vapaa-ajan ja opiskelun tasapainosta tai vaihtamassa vain kuulumisia. On ollut mukava tavata videon välityksellä muita opiskelevia klubitalolaisia tai opiskelusta kiinnostuneita ja kuulla vähän heidän aatteitaan myös. Olisi kiva, jos osallistujia tulisi lisää ja siten opiskeluretriittiä voisi teemoittaa entiseen tapaan enemmän eri kerroille.”

– Pyry

”Korona-aika pakotti meidät lähes kaikki jonkinlaiseen digiloikkaan viime keväänä. Pääsin itse opiskelemaan  Jyväskylän ammattikorkeakouluun, mutta opetus järjestettiin etäopiskeluna Zoomissa koronapandemian takia. Koin opiskelun intensiivisenä, mutta antoisana. Osallistuin samalla myös Suvimäen Klubitalon järjestämiin opiskeluretriitteihin Skypessä säännöllisen epäsäännöllisesti.

Oli mukavaa, kun sai purkaa omia fiiliksiä ja pulmiakin tutun ohjaajan ja muiden läsnäolijoiden kesken. Skype-tapaamiset klubilaisten kanssa helpottivat omaa, ajoittain ahdistunutta oloa, kun ei tarvinnutkaan olla ihan yksin opintojen kanssa. Toki meitä saman opintolinjan opiskelijoita oli noin 15, ja olin heidän kanssa tiiviissä kanssakäymisessä etäryhmissä, mutta myös itsenäistäkin työskentelyä oli. Onneksi pysyin opiskelun rytmissä ja vauhdissa mukana. Silti, Klubitalon porukka ja Skype-retriitti, tukivat minua sellaisena kuin olen. Klubitalon porukassa ei tarvinnut, eikä vieläkään (!) tarvitse, ponnistella oman osaamisen kanssa. Omaa jaksamista toki sai kuulostella pitkin kevättä ja syksyä, mutta sain opiskelu-urakan lopulta syksyllä päätökseen.

Olisi toki ollut mukavaa, jos klubilaisia olisi osallistunut enemmän opiskeluretriitissä. Oli tosin ihana huomata, että joku muukin oli opiskelemassa ja haastamassa itseään uuden äärellä. Toki Skype-etäily oli itsessään jo opettavaista ja pakotti meidät digitaalisen kanssakäymisen maailmaan. Tämän intensiivisen opiskelun ja vielä etäilyn jatkuessa jokainen voi olla kiitollinen, että on uskaltanut tutustua ainakin jonkinlaiseen digitaaliseen yhteydenpitoon muiden klubilaisten ja tuttujen ohjaajien kanssa.”

Kiitollisena,

Elina

Opiskeluretriitit jatkuvat tänä vuonna, tule mukaan linjoille suunnittelemaan aiheita ja toimintaa, tai tuo ideasi Anulle Työ- ja opintoyksikköön!  See you 😊