Omia kokemuksia ja ajatuksia työelämästä

Elina Kaarnarannan puhe Klubitalon kesäkahveilla 31.5.2022

Aloittaessani arkistotyöntekijän pestin Sairaala Novassa viime vuoden (2021) huhtikuussa,en voinut silloin uskoa, kuinka antoisia ja mukavia työtehtävät ja työtoverit ovat olleet. Suuren sairaalan potilaskertomusarkistossa olen järjestänyt ja digitoinut vanhoja potilaskertomuksia ja -papereita, joita lääkärit ja hoitajat hyödyntävät hoitotyössä potilaiden hyväksi. Tunnen itseni voimaantuneeksi saadessani tehdä työtä, josta olen aidosti kiinnostunut, joka vastaa arvomaailmaani ja josta ei tarvitse stressata. Olen kuullut, että nelikymppisenä voi reippaasti tuulettaa vanhoja käsityksiä itsestä, työelämästä ja omasta osaamisestaan. Vasta nyt olen päässyt kunnolla kiinni työelämään, jossa voin olla oma itseni. Olen jättänyt taakseni kaksi suurta unelmaani eli maantieteen ja matkailualan, ja astunut sisään uudelle alalle, uusin miettein ja toivein.

Mielenterveyden haasteiden kanssa painineena tiedän, että en ole saanut helpolla paikkaanityöelämässä. Monta ketunlenkkiä ja mutkaa on ollut matkassa ja polkuni työelämään on ollut pitkä ja kivikkoinen. Hyvät vuorovaikutustaidot, avoimuus ja monipuoliset tiedot ja osaaminen, joita olen saanut matkan varrella, ovat kuitenkin auttaneet minua työllistymään uudelle alalle.

Voin olla ylpeä itsestäni, koska olen onnistunut työntekijänä ja työtoverina. Hyvät sosiaaliset suhteet esimiehiin ja työtovereihin ovat auttaneet minua viihtymään työtehtävässäni. Kahvihetket ja lounastauot, työtovereihin tutustuminen ja molemminpuolinen ymmärrys sekä toisen auttaminen ovat olennaisia seikkoja, joiden vuoksi olen jaksanut tehdä pitkiäkin työpäiviä, olla iltavuorossa ja ratkoa mysteerisiä pulmatilanteita potilastietojen parissa.

Mielenterveys ei ole vain haaste, vaan se on arvokas kultakimpale. Työtäkään ei tulisi nähdä vaikeasti ja hankalasti saavutettavana pakkopullana, vaan arvokkaana asiana, jonka avulla mielenterveyskin kohenee. Työllistyminen, uuden työn aloittaminen ja uusien asioiden opiskelu tervehdyttävät monen mieltä. Ne ehkäisevät myös monesti syrjäytymistä, yksinjäämistä ja masennustakin. Lisäksi muisti paranee ja mieliala kohenee.

Monien taitojen ja oman osaamisen sanoittaminen ja esiintuominen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta tukea ja apua on saatavilla uuden työn etsijälle. Oman jutun ja polun löytyminen voi olla uudenlaisen ajattelun tulos. Jokin elämänkriisi ja vastoinkäyminen voi osoittautua valepukuiseksi siunaukseksi, joka johdattaa johonkin upeaan työpaikkaan. Kannustan teitä jokaista löytämään oman tehtävän elämässä, olipa se mitä tahansa!

Juttu julkaistu myös Suvimäen Sanomat 3/22 lehdessä.