Omat voimavarat opiskelussa

Omat voimavarat opiskelussa

Klubitalolla kokoontuvassa Opiskelijaryhmässä käsittelimme aihetta omat voimavarat. Lähdimme aluksi pohtimaan, mitä voimavarat oikeastaan ovat. Sen jälkeen mietimme yhdessä ratkaisuja omien voimavarojen vahvistamiseen sekä ylläpitämiseen.

Voimavarat koostuvat esimerkiksi fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista sekä elämänhallinnan taidoista. Voimavaroihin kuuluvat myös elämäntilanne sekä persoonallisuuteen liittyviä tekijöitä, kuten näkemys omasta itsestä ja omista kyvyistä sekä niiden riittävyydestä. (www.nyyti.fi)

Opiskelijaryhmässämme nousi esille omat elämänhallinnan taidot eli elämän peruspalikoiden merkitys, kuten riittävä uni, ravinto, liikunta, sosiaaliset suhteet ja harrastukset.  Näiden perusasioiden on oltava kunnossa, jotta jaksaa ajatellakaan opiskelua ja syventyä kouluhommiin. Tosi tärkeää on, että ei tee omasta arjesta liian tiukkaa ja armotonta, vaan osaa löysätä välillä hyvällä omalla tunnolla.  Elämästä pitää osata myös nauttia! Virheitä ja mokia sattuu kaikille ja niistä huolimatta elämä jatkuu. Keskustelimme myös itsemyötätunnosta ja siitä, miten itselle puhuu: moitinko itseäni tekemättömästä esseestä vai puhunko itselleni kannustavasti.

Koska voimavaroihin kuuluu useita eri tekijöitä, omia voimavarojaan pystyy myös vahvistamaan monin eri tavoin. Mitkä osa-alueet elämässäsi tuottavat itselleni hyvää oloa ja tukevat jaksamista sekä mitkä asiat puolestaan ovat sellaisia, jotka heikentävät jaksamista. Mihin asioihin pystyn itse vaikuttamaan? Miten voisin muokata elämää, jotta voimavarani pysyisivät riittävinä ja opiskelu mielekkäänä sekä muu arki sujuisi hyvin?

Lopuksi pohdimme, miten voimavaroja voisi saada lisää? Olennaista oli huomata, että voimavarojen vahvistamiseksi arjen ei tarvitse olla hypetystä, vaan pienetkin asiat tuovat hyvää mieltä – ja niiden ei tarvitse kestää edes kauan. Se voi olla vaikkapa kävelylenkki, auringonpaiste, musiikki, teemuki, lempisarjan katselu telkkarista, leipominen. Tällaisia päivittäisiä voimavarahetkiä voisi järjestää itselleen päivittäin.

Mikä on sun voimavarahetkesi?

Teksti on koottu opiskelevien jäsenten ajatuksista