Nuorena klubitalolla vuonna 2017

Klubitalon ja Kulttuuripaja Trombin yhteisryhmä klubari kokoontui vuoden alusta joka keskiviikko klo 13. Myös vuonna 2017 toteutettiin Erasmus+:n järjestämä nuorten projekti.

Tulin Klubitalolle ensimmäisen kerran 13.6. kesällä 2017. Pari viikkoa myöhemmin 22.6. liityin jäseneksi, jäsenkeskustelun jälkeen. Ilmapiiri talolla oli avoin ja lämmin. Muistan vierastaneeni ihmisiä alussa ja minulla oli olo ettei talo ole ollenkaan minun paikkani. Talolla käymisen aloittamiseen vaikutti myös sen hetkinen ikävä elämäntapahtuma. Viikon kuluttua tulin takaisin talolle ja päätin antaa sille ja muille ihmisille mahdollisuuden. Aluksi lähdin kokeilemaan erilaisia Kulttuuripaja Trombin ryhmiä. Kävin tutustumassa luova kirjoittaminen-, valokuvaus-, kuvataide ja musa -ryhmään. Ainoa ryhmä, joka ei tuntunut omalta, oli musaryhmä. Sen vuoksi, että koen musiikin niin henkilökohtaisena asiana etten uskalla soittaa omia suosikkikappaleita muiden ihmisten kuullen. Muissa ryhmissä aloin käydä säännöllisesti viikottain. Kun olin jonkin aikaa pyörinyt Trombin ryhmissä, minua kutsuttiin perehtymään Klubitalon toimintaan, erilaisten yksiköiden tehtäviin. Päädyin perehtymään viestinnän yksikköön. Silloin mietin, että miten voisin yhdistää nämä kaksi? Käymisen Trombi kulttuuripajan ryhmissä ja käymisen viestinnän yksikössä. Kokeilin yhdistää päiviini molempia. Jossain vaiheessa huomaamattani päädyin käymään enemmän viestinnän yksikössä, jossa sain tehdä paljon kaikkia kivoja tehtäviä, kuten esimerkiksi mainoksia, kirjoittaa lehtijuttuja, sekä huolehtia talon sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä ja tiedottamisesta. Olen tykännyt todella paljon. Kävin myös Klubitalon ja Kulttuuripaja Trombin yhteisessä ryhmässä Klubarissa, jossa oli monipuolisesti erilaista tekemistä nuorille. Puuhailimme sisällä ja ulkona, leivoimme esimerkiksi, kiersimme ravintoloita ja pelasimme pihapelejä. Tällä hetkellä on menossa vaihe, että käyn viestinnän yksikön lisäksi parissa Trombin ryhmässä myös: klubarissa ja neuloosissa, jossa olen saanut uuden innostuksen neulontaan, sekä hieman vinkkejä virkkaukseen, mitä olen hautonut päässäni uutena harrastuksena.

Nyt alkuvuodesta olemme Klubitalon nuorten kanssa kokoontuneet suunnittelemaan tulevaa vuotta ja mitä tekisimme. Apuna käytimme pahvista rakennettavaa ideointipuuta. Puun lehtiin kerättiin ideoita ja sitten ne koottiin puun oksille ja käytiin yhdessä läpi. Odotan innolla, mitä tuleva vuosi pitää sisällään. Saimme ideointipuun avulla kerättyä paljon ideoita ja toimintaehdotuksia. Ideointipuun sisältö koostuu villeistä ideoista, toimintaehdotuksista, projekti-ideoista, sekä toiveista ja odotuksista. Villeiksi ideoiksi nousi esiin esimerkiksi ystävänpäivälahjat, aamukahvit Vesilinnassa, sekä joku kuuluisa artisti esiintymään Klubitalolle tai joku julkisuuden henkilö käymään, jolla on mielenterveysongelmia tai ollut. Toimintaehdotuksiksi tuli esimerkiksi keilaaminen, lauluryhmä, ruoanlaitto ja jaksottainen toiminta. Projekti-ideoiksi ehdotettiin esimerkiksi: jotain lyhyempää projektia kuin Erasmus+ järjestämää kansainvälistä projektia, lyhyt elokuvan tekemistä, omia festareita, taidenäyttelyä Mental Health Art -viikolle, sekä oman lautapelin kehittämistä. Nuorilla on paljon toiveita ja odotuksia, joista muutamia ovat: tekemisen monipuolisuus, toimintaa ja ohjelmaa enemmän klo 14 jälkeen, sekä iltoihin ja viikonloppuihin, jotta pääsee vaikka olisi muutakin. Vertaistukea, uusia kavereita, sosiaaliset paineet/pelot helpottuvat, yhteisöllisyyttä ja ryhmähenkeä, toisten ihmisten tapaamista, uusia sosiaalisia suhteita ja tekemistä ryhmässä, sekä positiivista asennetta kaikkeen jokaisella.

Olen käynyt talolla säännöllisen epäsäännöllisesti viime kesästä lähtien, johtuen siitä että välillä olen ollut ammatillisessa kuntoutuksessa. Yksi syy talolla käymiseen edellisenä kesänä oli, kun odottelin päätöstä kuntoutukseen pääsystä. Tulevia suunniteltelmia kuntoutuksessa on TEAK eli työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus, joka sisältää kontaktijakson (Apua ja valmistautumista työkokeilupaikan/paikkojen hakuun) sekä max. 2 työkokeilua, ehkä mahdollisesti työhönvalmennusta vielä. Lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia Klubitalon työntekijöitä ja jäseniä siitä, että olette ottaneet mut niin hyvin vastaan! En olisi ikinä uskonut mitä kaikkea hyvää talo on minulle antanut. Olen saanut uusia kavereita, sekä poikaystävän. Enkä osannut kuvitella, että minua odottaisi Rooman reissu talon kautta. Talon toimintaan osallistuminen on tehnyt minulle todella hyvää , minusta on tullut taas sosiaalinen ja läheiseni huomaavat minussa selvän eron. Kiitos Suvimäen Klubitalo! Jatkossa mielelläni olisin mukana talon toiminnassa lehtijuttuja kirjoittamalla, siitä huolimatta että siirtyisin takaisin työelämään.

Johanna L.

Nuoren kokemuksia