Mental Health Art Week

MHAW = Mental Health Art Week

On Suomen Mielenterveysseuran järjestämä toimintaviikko. Sen teemana on monikulttuurisuus ja monimuotoisuus. Suvimäen Klubitalo ja Trombi osallistuivat toimintaviikkoon järjestämällä taidenäyttelyn Galleria Hopassa 21.-25.5.2018.

Panu ja Kati yhdessä neljän kubitalolaisen kanssa käyttivät sunnuntai-iltapäivänä neljä tuntia (plus maanantai-aamuna kolme tuntia) aikaa näyttelyn pystytykseen. Tämä muistutuksena siitä, että näyttelyn ripustaminen, esille laittaminen, vaatii suunnittelua. Teoksille on olemassa sopiva korkeus seinällä niin, että katsojan silmä lepää teoksessa eikä sitä nähdäkseen tarvitse erityisesti kurkotella mihinkään suuntaan.

Klubitalon jäsenet ja trombilaiset toivat omia teoksiaan näyttelyyn mm. maalauksia, valokuvia, keramiikkaa, tekstejä, puutöitä yhteensä n. 104 työtä/teosta. Itse olin keskiviikkona Anun kanssa valvomassa näyttelyä klo 12-17 aikana pari tuntia. Panu vieraili iltapäivällä Galleriassa niin kysyin häneltä kysymyksen liittyen näyttelyn teemaan.
Mitä on monimuotoisuus?
Panu: Luovuus on ihmisyyden perusvoima. Millä lailla se puhkeaa itse kussakin ihmisessä, se on mielestäni sitä monimuotoisuutta. Jos vain jokainen voisi löytää väylän itsensä luovaan toteuttamiseen; voisi kasvaa kohti omaa parhainta itseään.
Ville vieraili myös näyttelyssä niin, että saatoin kysyä häneltä, miten hänen valokuvateoksensa olivat saaneet alkunsa. Hänellä oli paljon töitä pidemmältäkin ajalta. Minulle Villen työt avautuivat ihan eri tavalla kun hän kertoi, mistä
valokuvasta tietty teos oli lähtenyt liikkeelle ja miten hän oli siihen liittänyt muita kuvia. Kokonaisuus oli muovautunut teosta tehdessä; hylätty valkoinen auto (mersu) Korpilahdella, järven rannalla, joutsen, kaksi joutsenta jne. Lopputuloksena valokuvateos nimeltä ”Arjen pyörä”.
Arjan kanssa joimme näyttelytilassa kahvit ja katsoimme samalla hänen kahta maalaustaan. Ne Arja oli maalannut Kello ry:n toiminnassa. Korpilahdella erään talon ikkunasta avautuvasta maisemasta oli syntynyt teos nimeltä ”Maisema” ja ”Joutsen” muuten vaan mieleen tulleesta aiheesta.
Yhteensä näyttelyssä Vieraskirjan mukaan kävi 114 ihmistä. Vau! Varmuudella voi sanoa, että sen lisäksi kaksikymmentä prosenttia näyttelyvieraista lähti ilman signeerausta. Loppukaneettina voi siis sanoa, että HYVÄ ME! Hieno näyttely, kiitos kaikille siihen tavalla tai toisella osallistuneet!!

-Pauliina

Otteita Vieraskirjasta:

”Diagnoosi on vain ihmisen keksimä – sanat eivät määritä sinua, vaan sinä itse. Kuka olet? Ilmennä sitä vapaasti.”

”Olemme kaikki taiteilijoita, sillä olemme jo jokainen uniikkeja taideteoksia.”

”Kiitos rohkeasta ja vaikuttavasta näyttelystä!”

”Nainen kuvasi ja kiitti ja poistui kesää kohden!”

”Työt puhuttelivat”

”Vaikuttavia teoksia – Kiitos!”

”Hienoja taideteoksia, hyvä kun kävin!”

”Sisäisesti ”puhuttelevia” töitä monella….”

”Rakkaat nuoret/lahjakkaat TAITEILIJAT!
Sanoinkuvaamaton koskettava, sydämeen sattuva näyttely. En osannut odottaa mitään tälläistä näin värikyllöistä ja taidokasta luomisen tulosta! Olkaa ylpeitä itsestänne ja jatkakaa taidettanne rohkeasti kohti uusia näyttelyitä! Olette tosi upeita!
Venna kiitos rohkeudestasi. Samoin suuret kiitokset kaikille teille.”

”Hienoa, että olette uskaltaneet, ja laittaneet upeita taideteoksianne näytille. Varsinkin Vennalle suuri hatunnosto, että olet uskaltanut tuoda kipeitäkin teoksia nähtäville. Moni varmasti saa rohkeutta itselleenkin.”

3