ITSENI ARVOSTAMINEN

ITSENI ARVOSTAMINEN

Olen toisen kautta pahoinpidellyt itsenäni. Minulle tehtiin pahaa siksi että sallin sen. Kyse ei siis ole toisten teoista vaan omistani. Toisten syyttelyn sijaan on tarve katsoa peiliin. Muiden syyttely on kyvyttömyyttäni huolehtia omista tarpeistani. Kuvittelin, että joku muu täyttää tarpeeni. Pettymysten tarkoitus on saada minut hoitamaan ja hyväksymään itseni. Vaikka minulla on paha ja yksinäinen olo se ei tarkoita, että olen paha tai huono. Kun hyväksyn omat kivut pääsen käsiksi omiin lahjoihini. Pysähtyessä pelko ja arvottomuus nousee esille. Sisäinen arvottomuuden kokemus on minulle lohduton, aiheuttaa surua. Ahdistus, pelko, hämmennys, tyhjyys on tullut tarve käydä läpi. Uskoin, että minussa ja muissa on korjattavaa. Kun en tullut itseäni nähdyksi, aiheutti se torjutuksi tulemisen surun ja häpeän. Häpeän siitä miten huonosti olen itseäni kohdellut. Jokaisella tunteella on kuitenkin tarkoitus palvella hyvinvointia. Arvottomuuden kokemus on seurausta omien tunteiden ja tarpeiden tukehduttamisesta. Omien hankalien juttujen kohtaaminen  on itsen rakastamista. Oma pimeys on kohdattava tuomitsematta.

Paras tapa ymmärtää oma arvonsa on keskittyä siihen mikä tekee itselle hyvää. On tarve nousta itsesäälin ja voimattomuuden ja loputtomien vaatimusten suosta. Tarvitaan halu voida hyvin itsen kanssa ja päättäväisyys toimia itsen parhaaksi. Lopettaa itsesabotaasi eli negatiivinen sisäinen puhe. On valinta suhtautua itseensä ja elämäänsä myötätuntoisesti, huolimatta siitä mitä on kokenut. On tärkeää oivaltaa olevansa arvokas vaikka voi huonosti. Itsensä arvostaminen on tietoinen päätös. Loputun ymmärtäminen, kiltteys ja vian etsintä itsestä ja toisista ylläpitää omaa ja toisten voimattomuutta. Voin luopua kontrollista; kaikkea ei tarvitse yrittää pitää kasassa tai estää leviämästä. On tärkeä lakata toimimasta syyllisyydestä tai arvottomuudesta käsin. Kysyä ennemmin mitä minä tarvitsen? Hyväksyminen on oman voiman löytämistä ja oman kaameuden hyväksymistä. Kukaan ei ole minulle mitään velkaa ja voin ilahduttaa itse itseäni. On aika lakata vaatimasta itseltä ja muilta. Voin itse täyttää oman huomion ja hyväksytyksi tulemisen tarpeen. Tiedostaa minkä arvon annan omille kyvyille, levollisuudelle, elinvoimalle, keholleni, osaamiselleni, ajalleni, rakkaudelleni ja ystävyydelleni. Tulla tietoiseksi siitä mistä laivani vuotaa ja mitä voisin tehdä toisin. Palata hyvinvointiin ja rakkauteen. Itsensä rakastaminen on itsensä kohtaamista. Mitä voin tehdä juuri nyt että oloni helpottuisi?

Luottamus syntyy siitä, että saa kokea heikkoutta ja epävarmuutta. Rakkaus on siinä mitä on , ei siinä mitä pitäisi olla. Opettelen rakastamaan itseäni niin paljon,  että valitsen sen mikä tuntuu hyvälle. Vaikka elämäni on usein levällään yritän palata itsestäni huolehtimiseen. Kun suon itselleni hyviä viboja pienissä asioissa elämään ilmaantuu kivoja tunnelmia. Rakkaus itseä kohtaan tarkoittaa; minulla on hyvä olla ja elän itseni näköistä elämää. Viestin itselleni; olen hyvän arvoinen. Kun omat tunteet ja tarpeet ovat myötätuntoisesti läsnä, turvallisuuden tunteeni lisääntyy ja oloni voimaantuu. Voimaantuminen on sitä, että löytää tien pimeyden läpi. Kiinnitä huomio onnistumisiin ja hyviin kokemuksiin. Nauti siitä, että on elossa ja voi oppia matkan varrella kaikenlaista.

Itseään arvostaen Raija Kauranen