Ellun heipat

Ellun heipat

Kyllä se vaan on totta tuo standardi, Klubitalon työn yleisluontoisuudesta. Yhtenä päivänä siivotaan vessaa, toisena tanssitaan Gibraltarin kaduilla ja kolmantena taitetaan Suvimäen Sanomia. Tätä kaikkea ja paljon muuta nämä reilut viisi ja puoli vuotta on pitänyt sisällään ja nyt on aika heittää hyvästit. On vaikea tiivistää kokemuksia ja ajatuksia tältä ajalta. Nämä vuodet ovat olleen minulle niin tärkeitä, niin henkilökohtaisen kun ammatillisenkin kasvun osalta. Saavuin Klubitalolle 23-vuotiaana, vastaikää kuntoutuksen ohjaajaksi valmistuneena, ja täällä olen kasvanut melkein kolmekymppiseksi, voisi kai sanoa että aikuiseksi. Klubitalolla onkin ollut hyvä ja turvallista kasvaa. Klubitalo on opettanut, että aina ei tarvitse jaksaa ja suoriutua, eikä aina voi olla hyvä päivä. Välillä mennään puoliteholla ja seuraavan päivän energialla hoituu sitten myös edellisen päivän rästihommat. Yhteisö on tämän paikan vahvuus. Se on kannatellut minuakin silloin kun minulla on ollut surua ja vaikeaa. Kiitos siitä!

Ilolla kuitenkin jo odotan sitä, että nyt maaliskuussa 2018 siirryn uusiin tehtäviin, Kuopioon, kiusaamiseen jälkihoitoon liittyvään hankkeeseen. Olen Klubitalovuosien aikana ymmärtänyt, että kiusaamisella voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Monet teistä ovat kertoneet avoimesti taustoistaan, kiitos siitä. Valitettavasti juuri kokemukset kiusatuksi tulemisesta on yksi tarinoita yhdistävä tekijä. Kiusaaminen aiheuttaa huonoa itsetuntoa ja vääristynyttä minäkuvaa, ahdistuneisuutta, sosiaalisia pelkoja sekä yksinäisyyttä. Uuden työni avulla on mahdollista ennaltaehkäistä näitä haittoja ja siksi olenkin työstä niin innoissani.

Itseäni on alkanut kiinnostaa juuri ongelmien ennaltaehkäisy. Olen aina ollut myös todella innostunut projekteista ja kehittämistyöstä. Tuntuu, että nyt on aika kokeilla jotain tällaista uutta ja erilaista.  Ehkä se kertoo jotain luonteestani ja elämänasenteestanikin, uudet asiat ja vaihtelevuus on kivaa ja kaikkea pitää kokeilla!  Suurin syy uuden työpaikan etsimiseen oli kuitenkin kaipuu kotikaupunkiin perheen, ystävien ja suvun lähelle. Jyväskylästä on kyllä tullut koti ja harrastuksia ja ystäviä jään kaipaamaan. Jostain syystä veri vetää kuitenkin savolaisten pariin.

Todella monessa olen kerinnyt olla mukana näiden viiden ja puolen vuoden aikana. Nuorisovaihdot, Gibraltarin ja Rooman matkat, ovat olleen itselle todella merkittäviä kokemuksia. Kansainvälisyys ja matkustelu ovat minulle todella tärkeää ja siksi oli niin ihana päästä tarjoamaan mahdollisuus siihen muillekin. Matkustelusta ja muusta kansainvälisestä toiminasta oppii niin paljon! Muistan lämmöllä Klubitalon reissuja Worcesteriin ja New Yorkiin osallistuessamme nuorten aikuisten koulutukseen sekä seminaarimatkaa Skotlannissa kansantanssi iltoineen. Molemmista matkoista on hupaisia tarinoita kerrottavana ja paljon oppia jaettavana. Klubitalot voivat olla ylpeitä ja kiitollisia kansainvälisestä verkostostaan ja sen mahdollistamasta toiminnasta. Kehitelkää uusia tapoja hyötyä tästä!

Onhan nuo reissut, retket ja seminaarit sellaisia mieleenpainuvia hetkiä mutta arjen työ Klubitalolla on opettanut myös paljon. Monenlaisiin ihmisiin tutustuminen, yhteisöllisyys ja monet Klubitalon arvot ovat muovanneet minun arvoja, ihmiskäsitystä ja elämänkatsomusta. Aion viedä tuleviin töihini yhteisöllisyyden ideaa ja aidosti asiakasryhmän mukaan ottoa, niin toiminannan suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Myös Klubitalon tapa huomioida ihmiset, kysellä kuulumisia ja tehdä päivän työtehtävät kaikille näkyväksi on jotain mistä monessa paikkaa olisi opittavaa.

Sain Klubitalolta ja täällä olevilta ihmisiltä paljon. Koen, että sain myös paljon aikaiseksi. Kehitän mielelläni toimintaa ja olen hyvin muutos myönteinen. Haluaisinkin rohkaista jokaista myös kokeilemaan uusia asioita, tekemään muutoksia ja tekoja omaa elämää koskien. Sillä mikään ei muutu jos mitään ei muuta. Minulle tämä on iso muutos, sekä työ että muutto Kuopioon, mutta tuntuu tosi hyvälle lähteä takaisin kotikulmille.

Kiitos ihan jokaiselle Klubitalolaiselle, jokaiselta olen oppinut jotakin! Ihmisiä täältä tulee ikävä.

ellu