Heidin 2 vuotinen taival Suvimäellä

Heidin 2 vuotinen taival Suvimäellä

2 vuotta kestänyt oppisopimus Suvimäen Klubitalolla on nyt suoritettuna ja merkonomipaperit hommattuna! Viralliset todistukset tulevat postissa helmikuussa. Absurdi fiilis, kun en moniin vuosiin ollut uskonut, että jaksaisin koskaan opiskella koulutusta loppuun tai tehdäa töitä päivittäin. Mut pystyin, mä tein sen !!

Minua ei kiinnostanut oma hyvinvointini

Olen ollut ylisuorittaja aikalailla lapsuudesta lähtien. Jo ala-asteella itkin kotitehtävien parissa, kun ylitunnollisena yritin tehdä kaiken täydellisesti. Otin myös henkisesti taakkaa ja vastuuta perheeni asioista ollessani teini-ikäinen. Olen tehnyt paljon vapaaehtoistöitä ja ollut vastuussa mm. eri seurakunnissa, ja kannustin ja kuuntelin läheisiäni, ja joskus myös ihan tuntemattomiakin. Vastapainona oma ympäristöni oli ajoittain aivan kaaosta 17 vuotiaasta lähtien, kun muutin omaan asuntooni. Joskus en jaksanut viikkoihin siivota tai moneen päivään huolehtia edes omasta hygieniasta. Unirytmini oli aivan surkea ja söin väärin. Minua ei kiinnostanut missään määrin oma hyvinvointini. Ulospäin pyrin näyttämään vahvalta, jotta jaksoin tehdä asioita, mutta kotona kohtasin tyhjyyden.

Minäkin tarvitsen apua

2011 kevät pakotti minut kohtaamaan oman avuntarpeeni. Olin ylikuormittunut henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti. Tuona keväänä menin oma-aloitteisesti lääkäriltä pyytämäni lähetteen kanssa Psykiatriselle osastolle, koska olin niin pohjalla että pelkäsin tekeväni itselleni jotain. En ole koskaan yrittänyt viedä henkeä itseltäni, mutta tuolloin ajatusmaailmani oli niin synkkä että tiesin tarvitsevani tukea. Pääsin sisään äitini avustuksella. Minulla aloitettiin mielialaa kohottava lääkitys ja todettiin jonkinasteinen masennus. Olin vain 10 päivää osastolla, mutta tuona aikana sain jotain toivoa elämääni, kun sain vaan levätä. Tästä alkoi kuntoutumiseni. Aloitin myös terapian ja myöhemmin olen jatkanut säännöllisiä käyntejä joko psykologin tai mielenterveyshoitajien luona. Tiesin että olin tullut pisteeseen, jossa täytyy alkaa huolehtia itsestä ensin muiden sijaan. Tämä polku on ollut todella vaikea, koska joskus tuntui, että minuun on sisäänrakennettuna huoli muista, ja minun tehtävä on olla apuna ja tukena vaikka se veisi itseäni alemmas. Se ei ole tervettä kun se menee liiallisuuksiin. Minäkin tarvitsen apua. Jouduin keskeyttämään ammattikorkeakouluopinnot vuonna 2012 sairastumisen takia, jäämään sairaslomalle ja myöhemmin kuntoutustuelle.

 Klubitalo oli minulle pakokeino omasta arjestani”

Vuosi 2015 oli käännekohta omassa kuntoutumisessani. Olin muuttanut pari vuotta aikaisemmin Jyväskylään opiskelemaan kuntoutusrahan turvin graafisen suunnittelun linjalle, koulun aikana isälläni todettiin keuhkosyöpä johon hän menehtyi reilun vuoden sisään sairauden toteamisesta. Koko 2015 kevät meni isäni kuolinpesän asioiden hoitamisessa, pääasiassa yksin. Onneksi olin löytänyt tahoja, jotka tukivat minua jaksamisessani. Samaan aikaan kun isäni sairaus todettiin, hän menehtyi ja hoidin kuolinpesän asioita, kävin ajoittain täällä Klubitalolla, jonne olin vasta hiljattain liittynyt jäseneksi. Kävin taittamassa toimintakertomusta ja olin mukana erilaisissa Viestinnän yksikön tehtävissä. Klubitalo oli minulle terveellä tavalla pakokeino omasta arjestani. Siunaus. Yhteisö jossa sain olla oma itseni ja ei tarvinnut suorittaa.

 Olin jo täysin luovuttanut toivosta tehdä mitään töitä
Samana vuonna lähdin syksyksi Venäjälle raamattukouluun, kun minua pyydettiin sinne tulemaan. Lähtemiseni oli aika hurja ponnistus itseltäni, koska olin pitkän sairasjaksoni ja isän asioiden hoitamisen jälkeen todella väsynyt. Ekaa kertaa elämässäni olin jo täysin luovuttanut toivosta koskaan jaksaa tehdä mitään töitä, opiskella tai olla kiinni arjessa. Uskalsin kuitenkin lähteä, kun koin että miksi en kokeilisi, ehkä voima jaksaa eteenpäin tulee matkan varrella? Ja tulikin. Jotain käsittämätöntä tapahtui tuon reissun aikana, viikko viikolta sain lukea ja opiskella eri aiheita Raamatun lehdiltä, jotka antoivat minulle uskoa itseeni, toivoa tulevaan ja sellaista jaksamista, joka ei tuntunut olevan mahdollista. Ehkä minusta olisi vielä johonkin?

Usko minuun, joka tuli muilta, kosketti aivan mielettömästi

Palattuani kotiin sain viikon päästä soiton Klubitalolta, Viestinnän yksiköstä, jossa minua pyydettiin tulemaan töihin Klubitalolle vertaisohjaajaksi ja opiskelemaan oppisopimuksella johonkin ammattiin viestintään liittyen. Siis mitä? Minulle soitettiin ja minua pyydettiin töihin. Vau. Sanoin, että voinko miettiä viikon. Aloin varmaan itkemään tuon puhelun jälkeen, koska se luottamus, ja usko minuun, mikä tuli muilta kosketti aivan mielettömästi. Mietittyäni asiaa viikon päätin lähteä tälle matkalle. Ja se kannatti.

Olen nähnyt, että pystyn enempään, kuin uskoinkaan

Oltuani nyt 2 vuotta vertaisohjaajana Klubitalolla  on ollut pakko ymmärtää kuinka tärkeä on huolehtia omasta terveydestä ja jaksamisesta, koska ilman sitä on vaikea olla tukena muille. Olen oppinut turvallisessa ympäristössä pitämään kiinni oman jaksamiseni rajoista, nähnyt sen kuinka paljon minussa on vielä potentiaalia, ja saanut kasvaa eteenpäin yhteisössä, joka on kaikin puolin eheyttävä ja turvallinen. Suvimäen Klubitalo on paikka, jossa minä olen saanut olla kuntoutumassa ja tuettuna, samalla kuitenkin tukien ja auttaen muita kuntoutumisessa. Jännittää lähteä eteenpäin, etsiä muita yhteisöjä jossa toimia, mutta en ole epätoivoinen, olen oppinut täällä todella paljon ennen kaikkea itsestäni.

– Heidi

kollaasi


Nuorena klubitalolla vuonna 2017

Klubitalon ja Kulttuuripaja Trombin yhteisryhmä klubari kokoontui vuoden alusta joka keskiviikko klo 13. Myös vuonna 2017 toteutettiin Erasmus+:n järjestämä nuorten projekti.

Tulin Klubitalolle ensimmäisen kerran 13.6. kesällä 2017. Pari viikkoa myöhemmin 22.6. liityin jäseneksi, jäsenkeskustelun jälkeen. Ilmapiiri talolla oli avoin ja lämmin. Muistan vierastaneeni ihmisiä alussa ja minulla oli olo ettei talo ole ollenkaan minun paikkani. Talolla käymisen aloittamiseen vaikutti myös sen hetkinen ikävä elämäntapahtuma. Viikon kuluttua tulin takaisin talolle ja päätin antaa sille ja muille ihmisille mahdollisuuden. Aluksi lähdin kokeilemaan erilaisia Kulttuuripaja Trombin ryhmiä. Kävin tutustumassa luova kirjoittaminen-, valokuvaus-, kuvataide ja musa -ryhmään. Ainoa ryhmä, joka ei tuntunut omalta, oli musaryhmä. Sen vuoksi, että koen musiikin niin henkilökohtaisena asiana etten uskalla soittaa omia suosikkikappaleita muiden ihmisten kuullen. Muissa ryhmissä aloin käydä säännöllisesti viikottain. Kun olin jonkin aikaa pyörinyt Trombin ryhmissä, minua kutsuttiin perehtymään Klubitalon toimintaan, erilaisten yksiköiden tehtäviin. Päädyin perehtymään viestinnän yksikköön. Silloin mietin, että miten voisin yhdistää nämä kaksi? Käymisen Trombi kulttuuripajan ryhmissä ja käymisen viestinnän yksikössä. Kokeilin yhdistää päiviini molempia. Jossain vaiheessa huomaamattani päädyin käymään enemmän viestinnän yksikössä, jossa sain tehdä paljon kaikkia kivoja tehtäviä, kuten esimerkiksi mainoksia, kirjoittaa lehtijuttuja, sekä huolehtia talon sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä ja tiedottamisesta. Olen tykännyt todella paljon. Kävin myös Klubitalon ja Kulttuuripaja Trombin yhteisessä ryhmässä Klubarissa, jossa oli monipuolisesti erilaista tekemistä nuorille. Puuhailimme sisällä ja ulkona, leivoimme esimerkiksi, kiersimme ravintoloita ja pelasimme pihapelejä. Tällä hetkellä on menossa vaihe, että käyn viestinnän yksikön lisäksi parissa Trombin ryhmässä myös: klubarissa ja neuloosissa, jossa olen saanut uuden innostuksen neulontaan, sekä hieman vinkkejä virkkaukseen, mitä olen hautonut päässäni uutena harrastuksena.

Nyt alkuvuodesta olemme Klubitalon nuorten kanssa kokoontuneet suunnittelemaan tulevaa vuotta ja mitä tekisimme. Apuna käytimme pahvista rakennettavaa ideointipuuta. Puun lehtiin kerättiin ideoita ja sitten ne koottiin puun oksille ja käytiin yhdessä läpi. Odotan innolla, mitä tuleva vuosi pitää sisällään. Saimme ideointipuun avulla kerättyä paljon ideoita ja toimintaehdotuksia. Ideointipuun sisältö koostuu villeistä ideoista, toimintaehdotuksista, projekti-ideoista, sekä toiveista ja odotuksista. Villeiksi ideoiksi nousi esiin esimerkiksi ystävänpäivälahjat, aamukahvit Vesilinnassa, sekä joku kuuluisa artisti esiintymään Klubitalolle tai joku julkisuuden henkilö käymään, jolla on mielenterveysongelmia tai ollut. Toimintaehdotuksiksi tuli esimerkiksi keilaaminen, lauluryhmä, ruoanlaitto ja jaksottainen toiminta. Projekti-ideoiksi ehdotettiin esimerkiksi: jotain lyhyempää projektia kuin Erasmus+ järjestämää kansainvälistä projektia, lyhyt elokuvan tekemistä, omia festareita, taidenäyttelyä Mental Health Art -viikolle, sekä oman lautapelin kehittämistä. Nuorilla on paljon toiveita ja odotuksia, joista muutamia ovat: tekemisen monipuolisuus, toimintaa ja ohjelmaa enemmän klo 14 jälkeen, sekä iltoihin ja viikonloppuihin, jotta pääsee vaikka olisi muutakin. Vertaistukea, uusia kavereita, sosiaaliset paineet/pelot helpottuvat, yhteisöllisyyttä ja ryhmähenkeä, toisten ihmisten tapaamista, uusia sosiaalisia suhteita ja tekemistä ryhmässä, sekä positiivista asennetta kaikkeen jokaisella.

Olen käynyt talolla säännöllisen epäsäännöllisesti viime kesästä lähtien, johtuen siitä että välillä olen ollut ammatillisessa kuntoutuksessa. Yksi syy talolla käymiseen edellisenä kesänä oli, kun odottelin päätöstä kuntoutukseen pääsystä. Tulevia suunniteltelmia kuntoutuksessa on TEAK eli työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus, joka sisältää kontaktijakson (Apua ja valmistautumista työkokeilupaikan/paikkojen hakuun) sekä max. 2 työkokeilua, ehkä mahdollisesti työhönvalmennusta vielä. Lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia Klubitalon työntekijöitä ja jäseniä siitä, että olette ottaneet mut niin hyvin vastaan! En olisi ikinä uskonut mitä kaikkea hyvää talo on minulle antanut. Olen saanut uusia kavereita, sekä poikaystävän. Enkä osannut kuvitella, että minua odottaisi Rooman reissu talon kautta. Talon toimintaan osallistuminen on tehnyt minulle todella hyvää , minusta on tullut taas sosiaalinen ja läheiseni huomaavat minussa selvän eron. Kiitos Suvimäen Klubitalo! Jatkossa mielelläni olisin mukana talon toiminnassa lehtijuttuja kirjoittamalla, siitä huolimatta että siirtyisin takaisin työelämään.

Johanna L.

Nuoren kokemuksia

 

 


Vertaistukiryhmä Klubitalolla

Vertaistukiryhmä Klubitalolla

Vertaisryhmä on kokoontunut Klubitalolla jo vuoden. Ryhmään on osallistunut aina kuusi jäsentä kerrallaan. Ryhmä on kokoontunut joka toinen viikko talolla. Ryhmää vetää jäsen Raija Kauranen ja työntekijöistä on mukana Anu Pyyhtinen. Raijalla on vertaisohjaaja- sekä kokemusasiantuntijakoulutus. Ryhmässä ei ole valmiita aiheita, vaan jokainen voi tuoda esille haluamiaan keskustelun aiheita. Ryhmä ei ole terapiaa vaan vertaistukitoimintaa. Anun tehtävänä on olla Raijan tukena tarvittaessa ja ryhmän jälkeen Anun kanssa voi keskustella, jos jokin asia jäi painamaan mieltä.

Ryhmän säännöt on laadittu ryhmän alussa läsnäolijoiden kesken. Sääntöjen mukaan kaikkia koskee vaitiolovelvollisuus, toisen asioita ei siis ole lupa puhua ryhmän jälkeen. Kaikki ryhmäläiset ovat tasavertaisia. Jokainen jäsen tulee hyväksyä sellaisena kuin kukin on. Kaikilla on mahdollisuus puhua tai olla halutessaan hiljaa ja vain kuunnella. Toisen puheenvuoroja ei kommentoida ja jokainen puhuu vain omista kokemuksistaan. Toisia ei neuvota, ellei joku pyydä neuvontaa. Jokaista puhujaa kuunnellaan. Jokaisella on oikeus kysyä ja vastata niin halutessaan. Kännykät pidetään pois päältä tai äänettömällä ryhmän ajan.

Ryhmässä on keskusteltu tällaisista aiheista: Millaiset asiat auttavat sinua jaksamaan hankalissa tilanteissa? Millaisia harrastuksia sinulla on? Mitä ominaisuutta arvostat itsessäsi? Tunnistatko ja osaatko ilmaista omia tunteitasi? Tunnistatko omat tarpeesi? Mikä tuottaa sinulle iloa ja mielihyvää? Oletko hyväksynyt oman sairauden? Miten läheiset ja ympäristö suhtautuu sairauteesi? Oletko kertonut sairaudestasi muille? Mikä sinua on auttanut psykiatrisessa hoidossa? Tiedätkö riittävästi eri hoito ja kuntoutus vaihtoehdoista? Mitä odotat elämältäsi? Millaisia keinoja sinulla on katkaista häiritseviä ajatuksia tai ajatusmalleja? Kuunteletko kehoasi ja osaatko rentoutua? Millaisia hyviä harjoituksia olet löytänyt, joista itse olet hyötynyt? Miten sairaus on vaikuttanut sinun minäkuvaan? Tehty harjoitus minuudesta, jossa käyty läpi minuuden osa-alueita. On keskusteltu myös lääkityksestä ja hoidosta.

Kevään 2018 ryhmäkerrat ovat: 12.1., 26.1., 9.2., 23.2., 9.3., 23.3., 6.4., 20.4., 4.5., 18.5. Ryhmä kokoontuu perjantaisin klo 13. Ryhmäkerta voi peruuntua Raijan epävakaan elämäntilanteen takia. Ryhmään ilmoittaudutaan kahvion seinällä olevaan nimilistaan (avoinna 2 ryhmäkertaa kerrallaan). OLET TERVETULLUT MUKAAN JAKAMAAN KOKEMUKSIA!!!

Terv. Raija Kauranen

kuva vert ryhmä

 


Vanhemmuusryhmä Klubitalolla

Vanhemmuusryhmä Klubitalolla

Vanhemmuusryhmä on kokoontunut Klubitalolla kaksi vuotta. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Ryhmään ei ole tarvinnut ilmoittautua etukäteen. Ryhmäläisiä on kahden vuoden aikana ollut 9. Osa käy vain kerran ja osa osallistuu säännöllisesti. Ryhmää vetää jäsen Raija Kauranen. Työntekijä ei ole läsnä ryhmässä. Raijalla on vertaisohjaaja- ja kokemusasiantuntijakoulutus. Ryhmä ei ole terapiaa vaan se on vertaistukitoimintaa. Ryhmään osallistuminen edellyttää että on omia lapsia tai suunnittelee perheenlisäystä. Ryhmäläisten lapset ovat olleet eri-ikäisiä leikki-ikäisistä aikuisiin.

Ryhmän säännöt on sovittu etukäteen osallistujien kanssa. Jokaista ryhmäläistä koskee vaitiolovelvollisuus suhteessa toisen puheisiin. Ryhmässä jokainen voi jakaa omia kokemuksia vanhemmuuteen liittyen. Keskusteluihin voi osallistua tai voi olla halutessaan hiljaa ja vain kuunnella. Jokaisella ryhmäkerralla on oma teemansa. Ryhmässä käydyistä asioista on koottu kansio, joka on työ- ja opintoyksikön kirjahyllyssä. Kansion sisältöä saa kopioida halutessaan.

Ryhmässä on keskusteltu seuraavista aiheista: Millaisia tunteita vanhemmuus on sinussa herättänyt? Oletko pystynyt keskustelemaan lastesi kanssa sairaudestasi ja miten? Oletko saanut tukea riittävästi vanhemmuuteesi? Miten haluaisit kehittää itseäsi vanhempana? Onko lapsillasi ystäviä? Onko lapsillasi tukihenkilöä? Miten hoidat itseäsi? Miten hoidatte kotityöt perheessäsi? Millaisia tunteita sairaus on sinussa herättänyt? Miten perheenjäsenesi kokevat sairautesi? Miten purat omia tunteita ja miten autat lapsiasi tunteiden ilmaisussa? Millaisia taloudellisia huolia sinulla on tai on ollut? Miten talousasiat ovat vaikuttaneet lapsiisi?  Mitä voimavaroja sinulla on?  Miten voit lisätä voimavarojasi? Mikä sinua auttaa jaksamaan vanhempana?

Lisäksi on keskusteltu perheen saamista tukimuodoista ja niiden hyödystä. Ryhmässä on mietitty mitä vanhemmuus on tai sisältää? On keskusteltu perheen vuorovaikutuksesta ja lasta suojaavista tekijöistä. On pohdittu kuntoutumista perheenä ja kuntoutumisen sisältöjä ja mietitty perheen tavoitteita ja toiveita. Yhdessä on puhuttu tunteista, kuten riittämättömyydestä, syyllisyydestä, kyllästymisestä, peloista ja raivosta sekä pettymyksestä. Vanhemmuusryhmässä kävi vierailija perheneuvolasta. Hän kertoi parisuhteeseen ja murrosikäisen vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Vierailijan luennolle osallistui jäseniä talolta, vaikka he eivät varsinaisesti ole vanhempia. Parisuhdeasiat koskettavat kuitenkin useita, vaikka ei olisi omia lapsia.

Kevään 2018 vanhemmuusryhmän kokoontumiskerrat ovat keskiviikkoisin klo 13 Klubitalolla kerran kuukaudessa: ke 10.1., 7.2., 7.3., 4.4., 2.5. Kevään 2018 jälkeen vanhemmuusryhmä loppuu talolla.

raijan kuva

 

 

 

 

 

 


Joulun tunnelmia

Joulun tunnelmia

Joulu on antamisen aikaa. Parasta minun mielestäni on ehdottomasti joululaatikot sekä joulun vietto perheen kanssa. Perheeni jouluperinteisiin kuuluvat mm. aamuisen joulupuuron syönti rusinasopan kanssa ja tietysti haudoilla käynti aikaisin aamusta. Minusta on kaunista nähdä aamun talvihämärässä jokaisen haudoilla kauniin monivärisiä kukkia ja kauniita loistavia hautakynttilöitä. Minulle on hyvin tärkeää muistella sukulaisia, jotka ovat jo haudan levossa. Haluan antaa heille muiston siitä, että olen vienyt haudoille kukkia ja hautakynttilän. Reissun jälkeen perinteisesti katsomme tuttuja jouluaiheisia elokuvia ja piirrettyjä, joita katsoin kun olin pieni tyttö. Joka joulu odotan Joulupukki ja noitarumpu-elokuvaa tai kauniin lumoavaa Lumiukko- elokuvaa. Myös joulupukin kuuma linjaa on joka joulu pakko katsoa ja kuunnella lasten iloiset soitot joulupukille. Noiden jouluelokuvien ja piirrettyjen myötä minulle tulee turvallinen ja hyvä joulumieli, ja voin olla iloinen huoletta.

Loppuillasta syömme perheen kanssa makoisan ja herkullisen ihanan jouluaterian. Mikäs sen parempaakaan voisi edes olla? Joulupöydässä meillä on tutut laatikot, rosolli, graavilohta, silliä ja monia muita perinteisiä jouluruokia. Itse olen graavikalan ystävä. Syömme sitä aina isäni kanssa, sillä pidämme molemmat kalaruuista muutenkin. Myös porkkanalaatikko on ehdoton suosikki jouluruoka. Rosollista en pidä, mutta minusta rosollillakin on oikeus astua joulupöytään. Jouluruuan jälkeen menen koiran kanssa istumaan kuusen viereen, jossa lahjat ovat. Vartioimme Ransu -koiran kanssa, ettei yksikään lahja katoa ennen h–hetkeä. Joskus joudun olemaan perheen kesken joulupukkina, ja Ransu-koira taas esittää uskollista poroa, vaikka ei osaa edes lentää.

Lahjojen jälkeen meillä on tapana lämmittää joulusauna. Siihen kuuluvat koivunoksista tehty jouluvasta, jolla vastomme koivun tuoksuisen löylyjen tahdissa. Myös ihana jouluinen löylytuoksu kuuluu meidän perheen saunomiseen. Saunan jälkeen leivon pikkusiskoni kanssa pipareita ja torttuja. Joka vuosi teen oman näköisen piparini jämätaikinasta. Viime jouluna minulla paloi piparit pohjaan, mutta uskon että tänä vuonna niin ei käy. Olen huono tekemään torttujen sakaroita, mutta onneksi sisko on minua ohjaamassa asiassa. Kotimme täyttää ihana piparin ja luumutorttujen tuoksu. Juuri silloin on hymy minulla korvissa saakka ja pieni pilke silmäkulmassani. Hyvä joulumieleni nousee korkealle saakka!

Jos minulla ei olisi perhettä, tai tärkeitä sukulaisia tai minulla olisi kylmä eikä lainkaan joulumieltä olisi joulu ehdottomasti hyvin yksinäistä ja tuntisin oloni alakuloiseksi. Minusta jouluna kuuluu antaa paljon rakkautta ja turvallista lämpöä läheisille. Myös pusut ja halit kuuluvat minusta jouluun aikaan. Joulumaani on vihreää ja lämpimän punaista. Jouluna on lupa nauraa ja tanssia ja laulaa ikimuistoisia klassikkojoululauluja!

Mikä sinusta jouluna on parasta? Tämän jouluisen blogin myötä haluan toivottaa kaikille iloista joulua ja hyvää uutta vuotta 2018!

Kiitos, kun luit jouluaiheisen blogikirjoitukseni!

Terveisin, Henna-Riikka


Mikä ihmeen Verve?

Mikä ihmeen Verve?

Verve tarjoaa ammatillista kuntoutusta Jyväskylässä. Kuntoutuksen tavoitteena voi olla esimerkiksi asiakkaan töihin pääsy, töihin paluu tai töissä pysyminen. Suurin osa Verven asiakkaista tulee kuntoutukseen Kelan kautta. Kuntoutukseen voi hakea, jos jokin asia, esim. sairaus, haittaa työikäisen henkilön työntekoa tai työhön hakeutumista. Hakijan oma motivaatio asian selvittämiseen on erityisen tärkeää. Moni Suvimäen klubitalon jäsen on kokenut Verven tarjoaman ammatillisen kuntoutuksen hyödyllisenä.

Kuntoutuksen ensimmäinen vaihe on ammatillinen kuntoutusselvitys (kesto 2-12pv), jonka aikana selvitetään asiakkaan ammatillisen ja lääkinnällisen kuntoutuksen tarpeet, sekä tehdään yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Tämän jälkeen kuntoutusta jatketaan työkokeiluna (enintään 60pv) tai työvalmennuksena (enintään 120pv), jos ne ovat tarpeet ja sopivat asiakkaan elämäntilanteeseen. Lääkinnällistä kuntoutusta Verve ei tällä hetkellä tarjoa Jyväskylässä vaan ohjaa tätä tarvitsevat asiakkaat eteenpäin.

Hakeminen ammatilliseen kuntoutukseen tapahtuu toimittamalla seuraavat hakemukset Kelaan:

Verve järjestää kerran kuussa infotilaisuuden toiminnastaan. Seuraava infotilaisuus on Torstaina 7.12.2017 klo 14-15.

Lisätietoa Verven kotisivuilta: http://www.verve.fi/toimipaikat/toimipaikka/verve-jyvaskyla.html


Selätä tuskalliset tunteet!

Toimintatapoja, joita voidaan käyttää tuskallisten tunteiden ja tapahtumien sietämiseksi silloin, kun asioita ei voi heti paikalla saada paremmaksi:

Voi esimerkiksi:

Kääntää ajatukset muualle liikkumalla, siivoamalla, käymällä tapahtumissa, vierailemalla ystävien luona, menemällä kahville/syömään tai liikkumalla luonnossa. Verrata elämäntilannetta parempiin ajanjaksoihin (Nykyistä olotilaa, johonkin aiempaan parempaan tilanteeseen) numeerisella arvioinnilla 1-10. Tunteita kokemalla: tunnistaa tunne, joka halutaan muuttuvan ja löytää siihen sopiva toiminta, esimerkiksi lukemalla tunteellisia kirjoja, katsomalla liikuttavaa elokuvaa, kuuntelemalla tunteellista musiikkia. Työntämällä pois asioita: lähtemällä pois ikävästä tilanteesta mielessä. Ajattelemalla muunlaisia asioita: laskemalla kymmeneen, tekemällä palapeliä, katsomalla televisiota, lukemalla tai tunnustelemalla tavaroita taskussa ja yrittämällä miettiä, mitä kukin tavara on.

Keskittyä aistimuksiin: yhteen aistiin kerrallaan. Näköaistiin: ostamalla/hakemalla ulkoa kaunis kukka, tekemällä ”oma voimapesä”: kaunis nurkkaus huoneeseen, sytyttämällä kynttilä ja katsomalla liekkiä, katsomalla ympäröivää luontoa, katsomalla kauniita kuvia kirjoista/netistä. Kuuloaistiin: kuuntelemalla itselle mieluisaa musiikkia tai rentoutus cd:tä, laulamalla lempilauluja, kuuntelemalla radiota. Hajuaistiin: käyttämällä lempiparfyymia, kokeilemalla uusia tuoksuja kaupassa, sytyttämällä tuoksukynttilöitä, leipomalla, haistelemalla kukkia ja hedelmiä. Makuaistiin: nauttimalla hyvä ateria, juomalla kahvia/teetä, tarjoamalla jälkiruoan itselle, maistamalla erimakuisia jäätelöitä ja mieleistä makeista imeskelemällä. Kosketukseen: vaihtamalla puhtaat lakanat vuoteeseen, silittämällä kissaa, koiraa tai pehmolelua, käymällä hierojalla, voitelemalla koko vartalo hyvällä voiteella, vajoamalla mukavaan tuoliin, harjaamalla hiuksia pitkään tai halaamalla jotakuta.

Muiden voimakkaiden aistien avulla, kuten huuhtomalla kasvot kylmällä vedellä/ottamalla kylmän suihkun, menemällä avantoon uimaan, puristelemalla kumipalloa/nystyräpalloa käsien välissä tai napsuttelemalla kuplamuovin kuplia.

Parantamalla olemassa olevaa hetkeä esimerkiksi käyttämällä mielikuvitusta, mielikuvia ja huumoria, etsimällä tilanteeseen tarkoitusta, hengittämällä syvään, tekemällä yhtä asiaa kerrallaan (kaaoksessa), olemalla tietoinen siivotessa eli mitä tekee missäkin vaiheessa, ottamalla aikalisä, kannustamalla itseään, olemalla myötätuntoinen itseään kohtaan, muistamalla inhimillisyys ja armollisuus itseä kohtaan.

Juttu on referoitu psykiatrian polikliinikan antamasta tekstistä.

 Nuorten projektin valmistelua Roomassa

Nuorten projektin valmistelua Roomassa

On jo syksy, ja olen lukuisista empimisistä ja epäröinneistä huolimatta edelleen mukana Klubarin nuorten projektissa. Yhteen viikkotapaamiseen en kuitenkaan pääse paikalle – lähden nimittäin neljän päivän valmistelutapaamiseen Roomaan Elinan kanssa.

Lähtöaamu on niin aikainen, ettei Matkakeskuskaan ole vielä auki. Olen kerrankin etuajassa, ja asemalaitureilla notkuvia puliukkoja vältelläkseni päätän lähteä ostamaan Veturin Shelliltä lämmintä kaakaota. Kaakaokone on rikki, ja sammaltava mummo seurannut minua Shellille. Hän istuutuu pöytääni ja huojennun, kun lopulta näen ikkunasta Onnibussin kaartavan laituriin.Viikistä otamme Elinan kanssa taksin lentokentälle, ja kansainvälinen tunnelma alkaa jo autossa, kun venäläinen kuljettaja kuuntelee Sputnik-radiota koko matkan. Edellinen valvottu yö vie veronsa, ja nukun suurimman osan lentomatkaa.

Rooman kadut ovat saapuessamme vielä myrskystä märät. Paikalliset Klubitalolaiset kertovat myöhemmin, että sade oli vilvoittanut kaupungin ensi kertaa neljään kuukauteen. Unenpöpperöstäni huolimatta haluamme jäädä heti keskustaan kävelemään suurkaupungin katuja, sillä järkeilemme, ettei puolen tunnin matkaa hostellille ehtisi ajaa kahta kertaa edestakaisin ensimmäisenä iltana. Milanolaisetkin saapuisivat pian, joten he kyllä saisivat terveisemme välitettyä portieerille. Vailla syvällistä Rooman tuntemusta tallustamme ensimmäiselle turisti-infolle, josta ostan kartan. Elina toteaa, ettei kyllä osaa lukea vanhanajan karttaa, ja pian saan todeta itsestäni samaa. Google mapsin, intuition ja paikallisten neuvojen avulla hortoilemme ensimmäisen iltamme Rooman isoimmilla ostoskaduilla (ostamatta kuitenkaan juuri mitään). Kun illan hämärtyessä olemme juuri istuutuneet ensimmäisen piazzan ravintolaan ja tehneet tilaukset (minulle tietenkin italiaista pizzaa ja Elinalle gluteenitonta/sipulitonta/kaikkitonta salaattia), Elinan puhelin pärisee. Ilmeisesti paikallisen Klubitalon jäsenet johtajineen ovat odottaneet meitä neljän tuntia majatalollaan! Hädissämme pahoittelemme ja pyydämme milanolaista Paolaa ottamaan meidänkin avaimemme – vaikka jättäisimme pizzamme syömättä, menisi melkein viides tunti, ennen kuin ehtisimme paikalle.

Illallisen syötyämme lähdemme spontaanisti kapuamaan ravintolan vierestä nousevia  leveitä portaita, joiden uskomme vievän metroasemalle. Portaat jatkuvat loputtomiin ja väsyneinä kiroamme reittivalintaamme. Ylhällä huudahdan kuitenkin ihastuksesta, kun näen alla olevan näkymän suihkulähteineen katuvalojen valaisemasta kaupungista. Kaivamme kamerat esiin ja hetken näköalaa kuvattuamme tunnistamme ”kirotut portaamme”. Ne ovat kuuluisat 1700-luvulla rakennetut Espanjalaiset portaat, ja takanamme seisoo ranskalaisten omistama Trinita dei Monti -kirkko.

Spiagnan metroasemalta otamme junan takaisin päärautatieasema Terminille, noudamme matkalaukkumme ja paikallisten avulla saamme bussiliput ostettua ja vieläpä oikean bussiinkin. Matkalla Klubitalon majatalolle bongaan jäätelöbaariin, enkä voi vastustaa italialisen gelaton houkutusta. Kello lähestyy iltakymmentä, ulkona on pimeää, ja pieni poika jää ostamaan isoisänsä kanssa vielä santsiannosta. Majatalolla tervehdimme milanolaisia ja pahoittelemme syvästi myöhäistä saapumistamme. Jään olohuoneeseen väsymyksestä välittämättä juttelemaan milanolaisen Paolan kanssa. Hän ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta Tukholaman Klubitalo on tuttu Milanon edellisestä Erasmus-projektista.

Seuraavana aamuna tapaamme vihdoin Rooman talon johtajan ja projektin osallistujat sekä muita klubitalolaisia. Talon ilmaisella aamupalalla tarjotaan jukurttia, keksejä ja suklaakroissantteja, tujua italiaista espressohörppyä tietenkään unohtamatta. Jostain löydetään kahviini pussillinen saksalaista maitoa, ja Roberta pahoittelee, ettei heillä ole capucchinokonetta. Esperessoon kun ei kuulemma ole tapana lisätä maitoa. Johtaja esittelee talon ruokalistan ylpeydellä, ja mainitsee, että makeaa tarjotaan vain aamiaisella – sekä erityistilaisuuksissa. Italialaisen menun jälkiruoka on siis terveyssyistä jätetty väliin, ja keittiö valmistaakin kahden jäsenen innoittamana vain terveellistä (ja kevyttä) kasvisruokaa. Ensimmäisellä lounaallamme tarjotaan hummusta, maissikakkuja ja paljon salaattia. Kun selviää, että Elina ja Paola ovat todellakin vieraista ainoat vehnäallergikot, saan myös leipää kyytipojaksi. Voita ei Italiassa sen päälle levitettäkään! Meidän kunniaksemme on leivottu poikkeuksellisesti myös omenakakku, jota syödään ruuan jälkeen espressokupillisten lomassa.

Projektin intensiiviset valmistelukokoukset venyvät usein yliajalle, italiaiseen tyyliin kun ei kiirehtiminen kuulu. Hommat saadaan kuitenkin hyvin tehdyksi. Marraskuun viikko-ohjelmaa suunnitellaan, muokataan, karsitaan ja tiivistetään osallistujien toiveiden mukaiseksi, budjetista väännetään ja käydään läpi monia tärkeitä käytännön asioita. Illat kuluvat sitten Rooman ikiaikaisilla kaduilla kävellessä ja ravintoloissa istuessa. Fontana di Trevin lisäksi löydämme iltaisilla kävelyillämme Netan ja Anetan odottamat feikkilaukkumyyjien kadut. He tulevat Roomaan muiden projektilaisten kanssa marraskuussa. Viimeisenä kokouspäivänä ymmärrämme vihdoin lopettaa ajoissa, joten ehdimme ihastelemaan Rooman vanhimman antiikinaikaisen temppelin, Pantheonin reikää. Piazza de Navona on turisteja täynnä, ja viehätymme enemmän Sant’Agnese in Agone -kirkon takana jatkuvista pikkukaduista. Viimeisenä aamuna juttelen vielä italilaisten klubitalon jäsenten kanssa espresson äärellä. Talo on kertakaikkiaan kodikas, etenkin ”Kahvibaari” kirjoineen. Tupansavua tulee sisään, kun italialaiset eivät malta siirtyä keskustelulta terassille, vaan osa jää ovensuuhun polttamaan ja puhumaan. Italialiset kun paitsi puhuvat, myös polttavat paljon. Edes espressoja ei juoda yhtä tiuhaan kuin tupakkaa savutetaan.

Keskustelutuokiomme keskeyttää Elina, joka tulee viimeisestä tapaamisestaan johtajan kanssa. Hyvästelemme Klubitalon, ja päätämme mennä nauttimaan vielä auringon lämmöstä Villa de Borgèsen puistoon ennen lennolle lähtöä. Piazzalla syömme taas pizzaa ja salaattia. Sitten kiirehdimme lentokentälle, ja kohta istummekin jo koneessa kohti Kööpenhaminaa, josta meillä on vaihtoyhteys Helsinkiin. Tanskalainen rempseä nainen juttelee matkan ajan mukavia ja puhuu perillä lentoemännät ympäri, jotta pääsemme ensimmäisinä – ja ainoina – takaovesta ulos. Kööpenhaminassa emme nimittäin ehdi maistaa smorrebrödejä, vaan juoksemme hengästyneinä suoraan jatkolennon portille. Kööpenhaminassa vietetyt viisi minuuttia antavat jo esimakua Suomen säästä. Kun kone laskeutuu pimeälle Helsinki-Vantaalle kaipaamme oitis takaisin Rooman lämpöön. Syyskuisen maan tuoksu nenässämme kävelemme viimeiset puolitoistakilometria hotellille. Kaikkialla on autiota, Rooman ihmisvilinä takana. Marraskuussa onneksi takaisin!


Uskonnosta Klubitalolla

Uskonnosta Klubitalolla

Klubitaloyhteisöissä kuntoutujajäsenet edustavat eri-ikäisiä, erilaisen taustan ja tavoitteet sekä erilaisen maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä, joille yhteistä on kokemus mielenterveyden haasteista.  Yhteisyyttä luovat myös yhteisesti sovitut vapaaehtoisuuden, kanssakäymisen ja tasa-arvon periaatteet. Klubitalot eivät ole sitoutuneita mihinkään tiettyyn uskontoon eivätkä poliittiseen suuntaukseen. Tämä olisikin mahdottomuus, sillä Klubitaloja on nykyisin 34 eri maassa, joiden kulttuuri ja elämänmuodot ovat kaikki erilaisia.

Uskonto ja politiikka ovat aiheita, joita ei voi eikä pidä Klubitalollakaan välttää. Oleellista on se kuinka ja missä yhteydessä niistä puhutaan. Joku voi todeta uskonnon olleen tärkeä voimavara omassa kuntoutumisessa, kun joku toinen taas on kokenut ahdistuksen lisääntyneen ja sairauden pahentuneen voimakkaan uskonnollisen painostuksen seurauksena.  Joku on ehkä löytänyt jonkun puolueen toiminnassa tärkeän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuden.  Mielenterveyskuntoutujien arvostuksen, taloudellisen ja sosiaalisen aseman parantaminen taas ovat oleellisia yhteiskuntapoliittisia tavoitteita, joihin kaikki Klubitalot eri tavoin pyrkivät. Alla oleva kirjoitus syntyi hyvästä keskustelusta uskonnon asemasta Klubitalolla, jonka erään jäsenen kirje yhteisössämme herätti.

Ulla Lehtinen

Luterilaisen klubitalolaisen näkemys asiaan

Kokemukseni mukaan uskonnot, ateismi ja kaikki siltä väliltä elävät Klubitalolla hyvässä sovussa. Ihmisillä voi myös olla hyvinkin syviä vakaumuksia ja usein onkin niin, että vahva vakaumus kestää päinvastaisen vakaumuksen kanssa elävien rinnakkaiselon.

Uskonnossa ja ateismissa ja kaikilla niiden välillä elävillä ihmisillä on omatunto ja oikeudentaju. Lähtökohtaisesti oikeudentaju eli etiikka on yhtä vahva niin ateistilla kuin uskonnollisella ihmisellä. Näin ajatellaan ainakin luterilaisen ja katolisen kirkon parissa. Luterilaisuus jopa erotti lainsäädännön ja oikeuskysymykset ns. maallisille regimentille. Tämä tarkoitti sitä, että Luther luotti ihmisten luontaiseen tajuun oikeudenmukaisuudesta ja näin erotti esivallan ja kirkollisen vallan toisistaan. Myös Katolinen kirkko myöntää omalla tavallaan tämän saman asian, vaikka onkin omiensa parissa jossain asioissa ottanut jyrkemmän kannan joihinkin eettisiin  ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

On olemassa myös sellaista uskonnollisuutta, jossa ollaan vahvasti sitä mieltä, että ainoat oikeat vastaukset elämän joka alueelle löytyvät Raamatusta ja ovat sellaisinaan sovellettavissa nykyaikaan.

Luterilaisuus ja muut suuret kirkot kuitenkin katsovat, että Raamatun kirjoitukset ovat hyvin vanhoja ja niitä tulisi lukea tästä ajasta käsin vaikka Raamattu olisikin tärkein ohjenuora elämässä.Tämä tarkoittaa sitä, että pyritään ymmärtämään myös vallitsevaa kulttuuria ja niitä olosuhteita, joissa Raamatun kirjoitukset ovat syntyneet. Näin ollen Raamattu ei tarjoa suoria lakikirja- tyyppisiä ratkaisuja moniin nykyajan eettisiin ongelmiin. On vain toimittava ”Raamatun hengessä”. Oikeudentaju ja eettiset kysymykset ovat hyvissä käsissä, kun niitä punnitaan omantunnon mukaan niin uskonnollisen kuin ateistisen maailmankuvan kautta.

Sellainen uskonnollisuus, joka haluaa lähestyä alkukristillistä näkemystä vain suoraan Raamattua lukemalla välittämättä sen historiallisista tosiasioista on fundamentalismia.
Usein fundamentalismiin liittyy voimakas halu käännyttää muita samaan uskoon ja muodostaa tiiviitä samoin ajattelevien yhteisöjä. Etsitään  selkeämpiä ratkaisuja elämän eri alueille  ja ikään kuin ulkoistetaan joitakin omantunnon kysymyksiä uskonnollisten johtajien päätettäviksi ja määritteltäviksi. Tai sitten Raamattu sellaisenaan on sellaisenaan ainoa oikea ohjenuora elämän kaikkiin tilanteisiin.

Tälläiseen uskonnollisuuteen saatta liittyä eristäytymistä erilailla ajattelevien parista ja joistakin yleisistä valalla olevista kulttuuriin kuuluvista asioista, vaikka ne ”maallikon” mielestä olisivat jopa mitättömiä. On hyvin  tarkka ja konkreettinen käsitys esimerkiksi synnistä.

Uskonnollisuutta lienee joka kirkossa hyvinkin modernin ja fundamentalistisen näkemyksen välillä – hyvin monenlaista ja eriasteista suuntaan tai toiseen.
Toisten ihmisten leimaaminen syntisiksi  tai toisen ihmisen uskon arvioiminen tai mittaaminen eivät oikein kuulu luterilaisuuteen ts. vain Jumala tietää miten syntinen tai uskova kukin ihminen on. Omaa tilaansa ihminen voi arvioida ja tunnustaa syyllisyyttä aiheuttavat asiansa armolliselle ja rakastavalle Jumalalle. Myös muutenkin voi olla armollinen itselleen. Me kaikki teemme virheitä. Toisten ihmisten voimakas leimaaminen, syyllistäminen ja käännyttäminen voi olla myös hengellistä sekä henkistä väkivaltaa.

Sellaistakin uskonnollisuutta esiintyy, jossa luvataan ihmeparantumisia. Jopa niin, että joitakin esim. mielenterveyskuntoutujia on kehoitettu olemaan syömättä lääkkeitään ja demonisoitu niiden vaikutuksia. Ihmeet ovat mahdollisia, mutta, sellainen uskonnollisuus ei ole terveellä pohjalla. Voiko ihminen luvata Jumalan puolesta, että tämä parantaa jonkun ilman normaalia lääkitystä tai terapioita?

Lääketiede ja monet nykyaikaiset keksinnöt ja oivallukset ovat monessa suhteessa hyviä asioita myös uskonnollisella kannalta. Ne palvelevat ihmisten hyvinvointia ja pelastavat ihmishenkiä. Näiden asioiden kehittäminen on syntynyt juuri ihmisten pyrkimyksistä hyvään. Uskonnollisessa mielessä Jumala on antanut ihmiselle kyvyn kehittää ja keksiä niitä. Niiden kehittäjät ovat käyttäneet lahjojaan oikein.

Käsittääkseni Klubitalolla voit olla uskoltasi tai uskonnoltasi mikä vaan ja olet tervetullut sellaisena kuin olet. On kuitenkin muistettava, että suuret kysymykset elämästä ja kuolemasta tai moraalista voivat olla joillekin liian raskaita. Ihmiset voivat olla  herkässä tilassa psyykkeensä kannalta ja tällaiset asiat saatavat olla hämmentäviä heidän elämän vaiheessaan.
En ole kuullut apologisia eli Jumalan olemassaoloa todistelevia tai kiistäviä väittelyitä Klubitalolla ja luulen, että sellaiset eivät tänne oikein sopisikaan. On hyvä, jos ihmiset elävät omista vakaumuksistaan käsin niin, että toteuttavat uskontoaan tai sen olemattomuutta käytännössä. Ei julistaen tai käännyttäen vaan tukien toinen toisiaan ja kunnioittaen toistensa vakamusta.

Ville Suhonen